Make your own free website on Tripod.com

 

 

 
 

 
 

Kembali ke Laman Utama

     Debak jua dilengkapi pelbagai kemudahan awam yang lengkap menjadikan ianya tempat yang tidak ketinggalan dari arus kemodenan.

      Antara kemudahan yang ada di Debak ialah:

Pejabat Daerah Kecil Debak
 

Pejabat Daerah Kecil Debak menjadi nadi perhubungan dan komunikasi penduduk Debak dengan dilengkapi dengan Pejabat Pos Mini serta kemudahan seperti bilik mesyuarat dan pelbagai kemudahan lain. Sesuai dengan berperanan sebagai pusat pentadbiran bagi daerah kecil Debak dan di bawah kuasa SAO Frank Lani.

Amanat SAO Frank Lani

 

Klinik Kesihatan
 

Ditubuhkan sejak tahun 1972, Klinik Kesihatan Debak telah menjadi aset penting dalam menyediakan perkhidmatan kesihatan dan rawatan kepada penduduk di sekitar Debak. Kini, dilengkapi dengan bangunan baru, Klinik Kesihatan Debak terus memacu kehadapan dalam meningkatkan kualiti hidup kepada penduduk Debak.

 

     
Balai Polis
 

Balai Polis Debak telah wujud di tapak lamanya sejak tahun  50-an. apa yang dikesali, tiada usaha memulihara dan pengekalan warisan dilakukan untuk menjaga salah satu warisan di Debak.

Sungguhpun demikian, Balai Polis telah berpindah ke premis di pekan Debak untuk memberikan perkhidmatan kepada masyarakat di Debak.

   
Pejabat Pertanian Debak
 

Sesuai dengan bentuk muka bumi Debak yang landai dan bertanah aluvium, kewujudan Pejabat Pertanian Debak dilihat sangat penting dalam menyokong kegiatan sosio-ekonomi berasaskan pertanian. Khidmat nasihat, bekalan material dan hasil R&D dapat dikongsi melalui Pejabat Pertanian Debak untuk manfaat seluruh penduduk di Debak.

 

   
Lembaga Amanah Kebajikan Debak (LAKID)
 

Kewujudan Bangunan Lembaga Islam Debak (LAKID) dilihat sebagai satu tranformasi dan anjakan paradigma bagi masyarakat Islam di Debak. Peranannya lebih dalam menyediakan program kebajikan dan pembangunan ekonomi masyarakat Islam. Dewan LAKID ini sering digunakan dalam program-program masyarakat di sini.

 Pembinaannya yang boleh memuatkan kira-kira 400 hingga 500 orang itu telah dilaksanakan pada tahun 2001 di bawah Pakej Pre-Emptive dan disiapkan dengan kos lebih RM100,000.00. 

   
Sekolah Kebangsaan Datuk Bandar
 

Mengambil nama sempena Wakil Sultan Brunei di Saribas suatu ketika dahulu Datuk Bandar Abdul Hamid, SK Datuk Bandar merupakan sekolah rendah terbesar di Debak. Dengan majoriti pelajarnya adalah Melayu, di bawah pimpinan Guru Besarnya, Cikgu Rapaie bin Bulat, SK Datuk Bandar dalam proses memacu ke arah sekolah rendah terbaik di Sarawak. Dengan kredibiliti Guru Besarnya sebagai bekas pensyarah dan Pengerusi Majlis Guru Besar Bahagian Betong, adalah tidak mustahil untuk SK Datuk Bandar mencapai cita-cita tersebut.

Selain itu, sekolah ini menjadi pusat utama dalam perkembangan pendidikan di Zon Debak. Tidak pernah lekang dari aktiviti akademik dan kemasyarakatan adalah rutin harian di SK Datuk Bandar. Sekolah ini juga bnayk melahirkan persona yang cemerlang dan ramai diantara mereka telah melanjutkan pelajaran di SBP dan MRSM.

Laman Khas SK Datuk Bandar

 

   
SJK Chung Hwa Debak
 
SJK Chung Hwa juga merupakan antara sekolah terawal di Debak. Dengan aliran Bahasa Cina, ianya bukan sahaja menjadi pilihan masyarakat Cina tetapi masyarakat Melayu dan Iban di sini. Sekolah ini sering mendapat keputusan cemerlang dalam UPSR dan merupakan saingan utama SK Datuk Bandar. SJK Chung Hwa turut melahirkan keluaran yang berkualiti.

Laman Web SJK Chung Hwa Debak

 

   
Sekolah Menengah Kebangsaan Saribas
 

SMK Saribas menyediakan lanjutan pendidikan dari peringkat sekolah rendah. Menawarkan pengajian hingga tingkatan 5, SMK Saribas telah banyak melahirkan insan berkualiti dan segelintir daripadanya memegang jawatan penting di seluruh Malaysia. SMK Saribas turut mengejar status sekolah elit setelah mengalami kejatuhan semenjak beberapa tahun yang lepas.

Dengan kedudukan strategik di atas bukit dan kawasan yang luas, ia menyediakan suasana pembelajaran yang kondusif dan suasana harmoni sesuia dengan konsep sekolah dalam taman yang diaplikasikan sekarang.

   
Pasar Debak
 

Pekan Debak dilengkapi dengan deretan rumah kedai yang moden dan menawarkan pelbagai jenis barangan dari sekecil jarum sehingga sebesar jentera. Didominasikan oleh penduduk Cina, pasar Debak dilihat sebagai nadi ekonomi Debak. Penduduk di sekeliling malah dari Spaoh turut datang ke Debak kerana harga yang ditawarkan lebih berpatutan. Pasar baru dibina ekoran terbakarnya pasar lama "ala koboi". Terdapat jua dua deret rumah kedai lama yang terus digunakan sehingga ke hari ini.

Terdapat hampir 50 unit rumah kedai di Debak dan ia menawarkan variasi dimana antaranya ialah:

 • Barangan Runcit
 • Perkakas Elektik dan Elektronik
 • Penjualan Telefon Bimbit
 • "Cold Storage"
 • Kedai Alat Tulis
 • "Hardware"
 • Pakaian dan Tekstil
 • Kedai Makan dan Restoran
 • Eksesori Kereta, Motosikal dan Bengkel
 • Barangan Kemas dan Perhiasa
 • Perabot dan Hiasan Dalaman
 • Pusat Snooker
   
Market Serbaguna MDB
 

Market Serbaguna MDB dibina menggantikan deretan kedai makanan lama suatu ketika dahulu. Berfungsi sebagai pasar basah di bawah dan gerai minuman di atasnya, market ini memberi peluang kepada penduduk di Debak memasarkan hasil tani, tangkapan ikan dan pelbagai lagi di suatu tempat yang berpusat.

Kadangkala, terdapat jua peniaga dari luar Debak yang datang memasarkan produk mereka di foyer market ini. Kewujudan foyer ini jua membolehkan gerai minuman dibuka pada waktu malam. Dengan kedudukan di antara deretan kedai ianya sungguh strategik dan sesuai dengan istilah serbagunanya.

   
Pejabat dan Perpustakaan MDB
 

Pejabat dan Perpustakaan MDB merupakan "one stop point" untuk Majlis Daerah Betong di Debak. Selain berfungsi sebagai tempat menyelesaikan bayaran perbandaran dan urusan rasmi dengan MDB, perpustakaannya pula menjadi salah satu daripada khidmat komuniti kepada  masyarakat Debak.

Melalui pengamatan sesetengah pengguna perpustakaan ini, khidmatnya amat penting tetapi tercalar dengan sikap "double standard" oleh pustakawan di situ. Sepatutnya, sebagai agen penyebar maklumat, fasiliti yang ada di perpustakaan tersebut harus dimanffatkan untuk seluruh lapisan masyarakat dan bukan untuk kepentingan diri sendiri sahaja.

   
Taman Rekreasi
 

Tidak se"gah" namanya. Kewujudan taman rekreasi ini tidak seindah yang disangka. Tidak ada ertinya hipokrit dalam isu ini. Taman ini tidak terurus dengan kesan vandalisme merjai segenep penjuru taman ini. Bukan kerana sikap penduduk tetapi kegagalan pencangan yang rapi dalam mewujudkan persekitaran yang bersih dan segar.

Kolam yang tidak pernah bertukar airnya ditambahkan lagi dengan air sampah yang mengalir terus ke dalam kolam tersebut. lampu yang pecah, laluan berlumut dan kotor serta menjijikan.Tandas awam yang wujud tidak pernah berfungsi. Ini mengubah terus persepsi tentang Debak. Sesuatu harus dilakukan oleh pihak berwajib. Namun dalam pada itu, objektif asalnya memang disokong untuk memberikan tempat riada bagi penduduk di Debak. Kewujudan taman permainan kanak-kanak sedikit sebanyak dapat memberikan alternatif kepada penduduk di sini. Sekurang-kurangnya Debak mempunyai sebuah taman rekreasi, terlalu istimewa jika dibandingkan dengan daerah kecil yang lain.

Edisi Khas: Pemulihan semula Taman Rekreasi Debak

 

   
Rumah Rehat Kerajaan
 
Kewujudan Rumah Rehat ini adalah salah satu kemudahan penginapan sekiranya ada pelawat ke Debak. Rumah Rehat yang dijaga rapi ini boleh disewa dengan kadar yang sungguh berpatutan dan berbaloi. Untuk keterangan lanjut, sila hubungi Pejabat Daerah Kecil Debak untuk tempahan.

Kembali ke Laman Utama

 

 

 

 
Copyright 2006 nemovyna.inc . Hak Cipta Terpelihara.